Pages

lauantai 27. maaliskuuta 2010

Loma!

0 kommenttia
Rentouttava lomaviikko Ranskan Rivieralla on takana. Yövyimme Nizzassa, mutta teimme päivän retket myös Cannesiin ja Monacoon. Kävelyä, ihmettelyä, hyvää ruokaa, aurinkoa ja vähän sadetta. Kauniita maisemia, upeita taloja, pieniä kujia, ja valitettavasti: hurjat hinnat.


Cannesiin tutustuin mm. ystävieni Hello Kittyn ja George Clooneyn seurassa:



Monaco:

perjantai 19. maaliskuuta 2010

Elokuvissa

2 kommenttia
Viime viikonloppuna käytiin katsastamassa Liisa Ihmemaassa -elokuva Potsdamer Platzin Sony Centerissä. Cinestar IMAX:ssa näytettään leffoja alkuperäiskielisenä ja myös 3D-versioina. Elokuva oli ihan viihdyttävä ja visuaalisesti hyvin toteutettu, mutta omasta mielestäni tarina oli vähän tylsä. Odotin Tim Burtonilta enemmän. Myöskään 3D ei tuonut mitään erityistä katselukokemukseen, ainakaan Avatariin verrattuna. Mutta tulipahan nyt katsottua ja Johnny Depp ei toki petä koskaan! :) Suosikkihahmoni silti oli Irvikissa.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Sunnuntai siskon seurassa

0 kommenttia
Toissaviikon viikonloppuna pikkusiskoni kavereineen ilahdutti vierailullaan. Tehtiin kaikenlaista mukavaa, lähinnä ostosten merkeissä (tai minä katsoin, kun tytöt shoppaili, kun itse halusin säästää rahaa). Sunnuntaiaamuna esittelin vieraille kuitenkin berliiniläistä brunssimeininkiä. Koska oltiin menossa Mauerparkkiin kirpparille, niin vein tytöt Prenzl' bergiin aamupalalle. Kierreltiin useampikin paikka läpi, mutta joko tarjoilut olivat liian vaatimattomat tai sitten liian hinnakkaat. Lopulta päädyttiin Café Entweder Oderiin (Oderberger Straße 15). Hinnat olivat kohtuulliset, paikka kiva ja mikä parasta kaikkien aamupalat olivat runsaat ja maistuvat. Tulee varmasti käytyä joskus uudestaankin.


Iltapäivällä mauerparkin jälkeen käytiin Hamburger Bahnhofin taidemuseossa (Invalidenstraße 50-51). Suurimman vaikutuksen teki Walton Fordin Bestiarium-näyttely, jossa esillä on todella hienosti vesiväreillä toteutettuja eläintauluja. Harmi, että en saanut tauluista kunnollisia kuvia, mutta ehkä jonkinlaista osviittaa niistä saa:




Pysyvässä näyttelyssä esillä on töitä mm. Andy Warholilta:


Museossa oli myös kaksi experimental-tilaa, joissa ilmeisesti oli esillä kokeellisempia juttuja. Ihan mielenkiinoisia olivat. Toisessa huoneessa kymmenissä telineissä pyöri erilaisia figuureja ja valaistuna niistä heijastui kuvioita seinälle:


Toisessa huoneessa oli ensi vilkaisun perusteella esillä antiikin aikaisia ruukkuja. Mutta sitten kun meni lähemmäs, tajusi, että kyse oli muovijätteestä, joka oli saatu valaistuna ja värjättynä näyttämään todellisuutta hienommalta. Metkaa.


Paljon oli esillä myös omasta mielestäni täysin turhaa "taidetta". Vai mitä olette mieltä esimerkiksi tästä töhrystä:

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Teetaivaassa

0 kommenttia
Voin sanoa aivan suoraan, että rakastan teetä. Ilman teetä elämästä ei mielestäni tule yhtään mitään. Tänään minulla oli vihdoin aikaa lähteä tutustumaan Schönebergin kaupunginosassa sijaitsevaan teesalonkiin nimeltään TeeTeaThé (Goltzstr. 2). Sisustukseltaan paikka ei ollut kovinkaan sykäyttävä tai erottuva, mutta parinsadan eri teelaadun lista takaa kyllä sen, että tulen "kahvilassa" uudestaankin käymään.

Tänään testasin Rhapsody nimistä vihreää teetä, joka oli maustettu vanilijalla ja orkidealla. Oikein maistuvaa. Hintakin mielestäni oli kohtuullinen: pieni kannu ko. laatua maksoi 3,90. Tilasin teen seuraksi porkkanakakkua, joka oli kyllä todella porkkanaista. Se tosin sopi minulle mainiosti, sillä nyt kakku ei ollut liian makea. Tykkäänkin syödä teen kanssa ennemmin jotain suolaista kuin makeaa.


Teen ja kakkujen lisäksi TeeTeaThé tarjoaa erilaisia aamiaisia ja viikonloppuisin myös aamiaisbuffettia. Ruokaakin saa, ja päivän annokset vaikkuttivat ihan testaamisen arvoisilta. Iltapäivisin (muistaakseni klo 16-18) on "tee happy hour", eli kaikki teet myydään alennettuun hintaan. Seuraavaa tee-elämystä odotellen..

maanantai 15. maaliskuuta 2010

Muutto Berliiniin - osa 3/3: työn etsintää

3 kommenttia
Viimeisessä muutto Berliiniin osassa kerron vähän työn etsinnästäni. Alotin työn haun itse asiassa jo Suomessa. Kävin työkkärin Eures-pisteessä kyselemässä neuvoja ja selailemassa heidän infomappejaan. Asiakaspalvelija kertoi aika suoraan, että työllistymistilanne Berliinissä on huono, eikä liikoja kannattanut alkeellisella kielitaidolla odottaa. Ilmoitukset siivous-, tiskaus- ja muista kielitaidottomille soveltuvista töistä löytyisi parhaiten paikanpäältä liikkeitten ikkunoista (ja näin myös on). Sain kuitenkin Eures-pisteestä muutamia nettiosotteita, joiden kautta selailin Berliinin työpaikkailmoituksia.


Lähettelin hakemuksia ja ansioluetteloani mm. ravintoloihin ja hostelleihin, mutta mistään en saanut vastausta. Hakemuksia kirjoitellessa kannattaa huomioida Saksan poikkeava hakemus/cv -käytäntö esimerkiksi Suomeen verrattuna. Infoa esim. näistä paikoista:

http://www.deutsch-lernen.com/job_application/uebersicht_e.htm
http://www.justlanded.com/english/Germany/Germany-Guide/Jobs/Job-applications
http://www.eurograduate.com/planning_overview.asp?eid=3&id=7
http://www.eurograduate.com/cvs/CV-Germany.pdf
http://german.about.com/library/blbiz_res01.htm
http://www.iagora.com/iwork/resumes/cv_germany.html


Muutettuani tänne Berliiniin ilmottauduin siis paikallisessa työkkärissä Agentur für Arbeitissa. He syöttivät tietoni järjestelmäänsä ja sain myös nettitunnukset, joiden avulla pääsin selailemaan heidän tietokannassaan olevia vapaita työpaikkoja. Enemmän tuli kuitenkin luettua ilmoituksia yleisiltä nettisaiteilta. Tässä muutamia, joita käytin:

http://monster.de
http://www.stepstone.de
http://www.hotelcareer.de
http://www.toytowngermany.com/jobs


Saksassa on tyypillistä tehdä harjoittelu/harjoitteluita opintojen jälkeen. Jotkin harjoittelupaikat ovat palkallisia, mutta monet eivät. Tarkoituksena on luonnollisesti hankkia arvokasta työkokemusta ja jalansijaa työelämässä. Varmasti monesti käy niinkin, että hyvin työnsä hoitava harjoittelija palkataan myöhemmin firmaan vakituiseksi. Itse aloitin lokakuun alussa yhdessä firmassa harjoittelun. Työ tosin ei liittynyt opiskelemaani matkailualaan mitenkään, mutta tulipahan tehtyä jotain ja oppi samalla uusia asioita. Ilmoituksen työmahdollisuudesta bongasin muuten ko. firman kotisivuilta.


Marraskuussa pääsin sitten kokeilemaan toista Saksassa hyvin tyypillistä juttua, eli minijobia. Tein kevyttä siivoustyötä muutamana iltana viikossa ja kuukaudessa palkkaa kertyi maksimissaan 400 euroa, joka täällä on rajana verovapaalle tulolle. Muuten homma sopi minulle mainiosti, mutta 400 eurolla ei kovin pitkälle pötkitä.. Niinpä etsin samalla kokopäivätyötä. Yksi päivä tein itseasiassa niin, että kiersin CV-pino kainalossa kaikki lähistön yritykset, joista kuvittelin voivani saada töitä. Eräänä päivänä sainkin sitten puhelinsoiton, että minulle olisi kokopäivätyö tarjolla. Esimies sanoi, että CV:seen liitetty kuvani oli ollut sen verran kiva, että oli ajatellut, että minussa on selkeästi potentiaalia :D


Työhön kuin työhön liittyy yleensä täällä on se, että työnhakijaa testataan käytännön työssä päivä tai pari. Mielestäni tämä käytäntö on varsin järkevä. Molemmat osapuolet näkevät ja kokevat, tuleeko hommasta mitään. Joissan probearbeitista maksetaan ihan palkkaa, mutta itse en saanut mitään korvausta niistä kolmesta kokeilutyövuorosta, joissa olin.


Kunnollisen työn saaminen tarkoitti tietysti sitä, että jouduin pois Suomen sosiaaliturvan piiristä ja siirryin tähän saksalaiseen systeemiin. Etukäteen vähän jännitin, että mitenkähän osaan hoitaa koko homman. Mutta kaikki sujui todella kätevästi, kun työpaikasta annettiin englannin kielinen liittymiskaavake käteen ja pian jo sainkin sairaskassan jäsenkortin kotiin. Kelankaan kanssa ei tarvinnut muuta tehdä, kuin ilmoittaa tilanteen muuttumisesta ja lähettää kela-kortti postissa takaisin Suomeen. Ehkä seuraava vääntö on sitten sen kanssa, kun joskus muuttaa takaisin Suomeen ja haluaisi palata Kelan järjestelmään. Olen kuullut, että sekin voi olla aika haastavaa.. Mutta sitä ei toki kannata vielä murehtia! :)

Tänään sitten aloittelenkin kesälomaani (osa 1/2)! Ai että! Iloiset kevätterkut siis Berkusta!


PS. Kuvat ovat viime viikon alusta, kun pikkusisko oli täällä kavereineen kylässä. Tarinaa aiheesta seuraa.. :)

torstai 11. maaliskuuta 2010

Muutto Berliiniin - osa 2/3: byrokratiaa

7 kommenttia
Sitten seuraakin toinen osa sarjassamme Maijun muutto Berliiniin. En tässä aio mennä tarkempiin yksityiskohtiin, mutta vähän voisin kertoilla tuosta paperien pyörittelystä, joka tänne Berkkuun muuttoon liittyi. Jokaisen maahanmuuttajan tilannehan on varmasti toisesta poikkeava, joten jonkun toisen tapauksesta ei sinänsä kannata suoraan ottaa mallia, vaan kannattaa luonnollisesti itse ottaa selvää, miten asiat omalla kohdalla tulee hoitaa.


Itse aloitin byrokratia-touhut siitä, että olin yhteydessä työkkäriin ja kelaan ja selvittelin juurtajaksain molemmissa virastoissa, että mitä minun täytyy tehdä. Oma tilanteenihan oli sellainen, että olin valmistunut ammattiin ja määräaikaisessa työsuhteessa. Muuton aikaan olin jo työtön ja pystyin "siirtämään" työttömyystukeni Saksaan. Toisin sanoen suomalainen voi olla EU:n jäsenmaassa työttömänä työnhakijana 3kk, jona aikana pystyy saamaan siihen kuuluvat tuet. Omalla kohdallani paperihommat liittyivät pääasiassa siis tähän. Noin yleisesti ulkomaille muutosta tulee oman näkemykseni mukaan ilmoittaa ainakin Kelalle, Maistraatille ja Postille. Näin ainakin itse tein. Se tuli tosin todettua, että vaikka uudesta osoitteesta ilmoitti Postille, niin siitä huolimatta oli tehtävä muuttoilmoitukset erikseen moniin eri paikkoihin, kuten pankkiin.


Tänne Saksaan muuttaessa yksi ensimmäisistä asioista on ilmoittautuminen paikalliseen Bürgeramtiin, eli "asukastoimistoon". Tämä täytyy hoitaa viikon sisällä maahan saapumisesta. Bürgeramtissa käytännössä rekisteröidytään virallisesti Berliinin/Saksan asukkaaksi. Näin olen ainakin asian ymmärtänyt. Mukaansa toimistosta sitten saa paperin, joka pitää esittää lähes kaikkialla muualla, kun pankissa tiliä avatessa. Meidän kohdalla ilmoittautuminen hoitui todella kivuttomati ja rutiinilla. Oltiin toimistossa vähän ennen aukaisemisaikaa, koska netissä varoiteltiin, että jos menee myöhemmin päivällä, voi joutua odottelemaan tunteja. Aamulla pääsi asioimaan tosiaan varsin kivuttomasti ja myöhemmin ko. paikassa asioidessani totesin, että varsinkin keskipäiviällä jonot ovat aika tuskaiset.

Seuraavaksi itselläni oli edessä paikalliseen työkkäriin, eli Agentur für Arbeitiin ilmoittautuminen. Minun tuli rekisteröityä työttömäksi, jotta pystyisin saamaan työttömyystuen ja totta kai myös työnsaannin takia. Siellä sitten kohtaisin heti ongelmia, koska kukaan ei puhunut mitään muuta kuin saksaa. Olin etukäteen aivan varma, että kyllä näin isossa ja kansainvälisessä kaupungissa varmasti on maahanmuuttajia varten kielitaitoista henkilökuntaa työkkärissä. Turha luulo. Täällä Saksassa asia ei ole niin :D Sen verran ymmärsin, että minun täytyy hankkia tulkki, jonka kanssa tulen asioita selvittelemään. Tulkkausapua löysin lopulta suomalaisen seurakunnan tarjoaman naapuriavun kautta. Olen todella kiitollinen ja onnellinen siitä avusta, mitä heiltä sain. Kun kielimuurin yli viimein päästiin, niin sitten alkoi virastorumba. Työkkäristä neuvoivat, että tarvitsen kolme asiaa tukien maksamiseksi ja toisaalta jo valmiiksi siltä varalta, jos saisin töitä: Sozialversicherungsnummerin (sosiaaliturvatunnuksen?), saksalaisen pankkitilin ja verokortin.

Sotun onnistuin saamaan Deutsche Rentenversicherung -toimistosta, jossa kohtasin hämmentävän superEPÄystävällistä palvelua. Verokortti puolestaan täytyi hakea tutuksi tulleesta Bürgeramtista. Pankkitilin aukaiseminen oli onneksi helppoa, sillä virailija puhui parhaansa mukaan englantia ja pyysi tilanteeseen vielä kollegan kieliavuksi, jotta varmasti ymmärsin kaiken. Tietysti pankissa on vähän erilaiset motiivit palveluun, kun jossain valtion virastossa..


Enää en muista, mitä kautta tuli ilmi, että tarvitsen näiden kaikkien lisäksi vielä Freizügigkeitsbescheinigungin. Kysessä on ilmeisesti entisen oleskeluluvan uusi muoto, jonkinlainen lupa liikkua vapaasti Saksassa EU-kansalaisena. Sitä tarvitaan, jos Saksassa oleskelee yli 3kk. En osaa kyseisestä lappusesta oikein muuta sanoa, joten jos asia kiinnostaa tai on ajankohtainen, niin kannattaa googletella. Foorumeilta lueskelin, että ulkomaalaiset olivat kokeneet jos jonkinlaisia vastoinkäymisisä ko. lupaa hakiessaan ja toisaalta myös sillon, jos heillä ei syystä taikka toisesta lappusta ollut. Omalla kohdallani sain todistuksen ongelmitta, vaikka olin lukemani perusteella varautunut vaikka mihin kommelluksiin.

Agentur für Arbeitissa kävin kaiken kaikkiaan viitisen kertaa. Osa käynneistä oli tosin ihan vain juttelua työnhaustani ja mahdollisuuksistani. Työkkärin apuun työn löytämisen suhteen ei sinänsä kannata luottaa, sillä itse en ainakaan saanut heidän kauttaan mitään. Kaikki harjoittelut, minityöt ja nykyinen työni löytyi ihan oman aktiivisuuden kautta. Mutta tästä sitten lisää viimeisessä osassa..

Kaiken kaikkiaan muuttoon liittyvä byrokratia ei ole mikään ylitsepääsemättömästä asia, vaikka täytyy myöntää, että välillä meinasi omalla kohdalla usko loppua. Tuntui ikävältä, kun missään ei osattu tai suostuttu puhumaan englantia ja itse ei ymmärtänyt mistään mitään. Piti vain juosta luukulta toiselle ja yrittää jotenkin selvittää, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Mutta kaikesta siitä selvittiin ja eikös se niin ole, että kaikki mikä ei tapa, vahvistaa ;)


Edit 3/2011: Verokorttia ei enää vuoden 2011 alusta myönnetä Bürgeramtista, vaan kaikki veroasiat on käsitykseni mukaan hoidettava suoraan Finanzamtissa. Saksassa on käynnissä systeemiuudistus asiaan liittyen ja vuoden 2012 alusta kellään ei enää ole paperista verokorttia.

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Muutto Berliiniin - osa 1/3: asunnon etsintää

5 kommenttia
Silloin, kun muutto tänne Berliiniin varmistui, kaipasin itse kovasti muiden kokemuksia Saksaan muutosta. Niinpä ajattelin, että ehkäpä oman muuttokokemuksen jakamisesta täällä blogissa voisi olla jollekulle apua. Nyt sain vihdoin itsestäni sen verran irti, että voin alkaa purkamaan tätä yli puoli vuotta sitten koettua ruljanssia :) Nyt siis asiaa niille, joille Saksaan/Berliiniin muutto on ajankohtainen, tai joita muuten vaan kiinnostaa miten tänne päädyttiin. Muiden ei kannata vaivautua lukemaan :D Painotan, että koko juttu perustuu täysin omiin kokemuksiini ja joku toinen on varmasti hoitanut nämä asiat aivan eri tavoin.


Taisi olla viime vuoden kevättä, kun päätimme muuttaa Berliiniin. Olimme halunneet oikeastaan aina asua ulkomailla ja kun aika oli mm. opiskelujeni päätyttyä enemmän kuin suotuisa häipyä maasta, niin tartuimme toki tilaisuuteen. Vaikea sanoa, miten päädyimme juuri Berliiniin.. Itse en edes oikeastaan pitänyt kaupungista paria vuotta aiemmin koetun luokkaretken perusteella. Berliini oli minusta vain pelkkää sateisuutta ja harmautta, nenän niiskutuksella ja kurkkukivulla höystettynä. Mutta kuinkas kävikään.. :)


Ensimmäiseksi taidettiin alkaa katselemaan asuntoa. Kumpikaan ei osannut kovin hyvin saksaa, joten keskityimme englannin kielisiin asunnonvälityssivustoihin. Tässä listaa niistä paikoista, joista me asuntoa etsimme:

http://www.coming-home.org
http://berlin.homecompany.de
http://www.rooms-in-berlin.com
http://www.immonet.de
http://www.immobilienscout24.de
http://www.exberlinerflatrentals.com


Halusimme asunnon kalustettuna, sillä emme olleet kiinnostuneet raahaamaan kaikkea omaisuuttamme Suomesta ulkomaille. Lisäksi tähän päätökseen vaikutti se, että täällä Saksassa on tyypillistä vuokrata asunto täysin tyhjänä, eli esimerkiksi keittiöön joutuu normaalisti itse ostamaan kaiken tiskialtaasta ja kaapistoista lähtien. Hintoja vertaillessa on tärkeää huomioida se, että mitä ilmoitettu vuokrasummma sisältää. Täällä Saksassa puhutaan monesti Kaltmietestä (kylmä vuokra) ja Warmmietestä (lämmin vuokra). Kaltmiete on pelkkä vuokra itse asunnosta. Sen lisäksi tulee maksua sähköstä, vedestä, roskahuollosta ja sen sellaisista (=Warmmiete).


Nämä ja monet muut asiat opimme lukuisilta aihetta käsitteleviltä sivuilta ja foorumeilta, joita myös käytimme apuna muuttoa suunnitellessamme. Tässä listaa hyviksi kokemistamme sivustoista Saksan asuntoasiohin liittyen:

http://www.toytowngermany.com/wiki/Apartment_rental
http://berlin.angloinfo.com/countries/germany/re_rental.asp
http://www.suomalaiset.de/forum/showthread.php?t=1005
http://www.liveworkexplore.com/berlin/residents/residents/housing-/renting-in-berlin
http://www.allgrund.com/germany/leaseagreements/Landlord-and-Tenant-Lease-Agreement.html


Kannattaa myös muistaa, että netissä törmää huijauksiin myös asuntoasioissa. Meidän kohdalle sattui yksi ilmoitus Graig's list -sivuilta, mutta siinä vaiheessa, kun pitäisi lähetellä varausmaksuja Afrikkaan alkaa hälytyskellot kyllä kilkattaa :D Tähän sopii loistavasti vanha sanonta, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin yleensä se myös näin on. Kannattaa siis suhtautua ilmoituksiin varauksella.


Kaiken kaikkiaan meillä oli hyvä tuuri siinä mielessä, että kaverimme asui jo täällä Berliinissä ja hän pystyi käymään paikan päällä katsastamassa asunnon, jossa nyt asumme. Olemme olleet kyllä tyytyväisiä valintaamme: asunto miellyttää ja asiat ovat sujuneet vuokraisännänkin kanssa hienosti. En tiedä miten olisimme menetelleet, jos meillä ei olisi ollut kaveria täällä asuntoa puolestamme tarkastamassa, ja varmistamassa, että kaikki on niin kuin netti-ilmoituksessa sanottiin. Varsinkin tuon huijauskokemuksen jälkeen halusi varmistua siitä, että kaikki on asunnon suhteen kunnossa, ennen kuin maksaa yhtään mitään tai laittaa nimeään mihinkään papereihin.


Ensi jaksossa käyn sitten läpi vähän byrokratian kiemuoroita, jotka tähän muuttoon liittyi :)

PS. Tämän postauksen kuvat ovat viime kesältä/syksyltä, kun elo täällä Berliinissä alkoi.

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Oderberger Straße

2 kommenttia
Kävellessäni yksi päivä Prenzlauer Bergissä vastaan tuli hylätty tuoli, joka oli päällystetty oranssilla kiksukarvalla. Hymyilytti. Näky oli jotenkin niin tyypillinen berliiniläinen.