Pages

keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Frühling!

0 kommenttia
Berliinissä on jo monta päivää ollut ihanan keväistä. Katselin sääennustetta kuuden päivän päähän ja kelin pitäisi jatkua aurinkoisena sekä lämpötilan olla päivisin 15 ja 23 asteen välillä. Kyllä kelepaa! Nyt vaan pitää juoda paljon salvia-hunaja teetä ja syödä valkosipulia, ettei vahingossakaan vilustu heti toistamiseen. Kurkku meinaa jo olla kipeä :/

Ostin viikonloppuna tulppaaneja kotiin, kun niin oli kevättä rinnassa. Pitänee ottaa ihan tavaksi, saa mukavasti piristettyä huushollia värikkäillä kukkasilla.

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Sunnuntai-ilta ihmemaassa

0 kommenttia
Menneenä sunnuntaina kävimme katsomassa OZ - The Wonderful Wizard -balettia Komische Oper Berlin -teatterissa. Ei voi muuta todeta kuin että elämys oli ja vakuuttavaa työtä kaikilta mukana olleilta. Olen aiemmin nähnyt Romeo ja Julia -baletin sekä Riiassa että Pietarissa. Molemmat olivat todella perinteisiä balettiesityksiä, pitkiä ja välilä varsin tylsiä. Tämä OZ on suunnattu lapsille ja nuorille, mutta mielestäni sopii todella hyvin myös aikuisille. Esitys oli hauska ja sopivalla tavalla moderni. Balettia oli oman tulkintani mukaan (en tiedä baletista tai tanssista mitään) höystetty akrobatialla ja breakdancella. Aplodien aikana oli hauska, kun tanssijat tulivat kumartamaan yleisölle ja samalla heittivät yleisön joukkoon valtavan kasan ilmapalloja. Näytti hienolta. Kuvat eivät ole mitään kummoisia, mutta jospa niistä hieman osviittaa saisi. Suosittelen lämpimästi!









tiistai 22. maaliskuuta 2011

Vähän kulttuuriakin

0 kommenttia
Kävin kuun alussa ensimmäistä kertaa täällä Berliinissä teatterissa. Kaverini on mukana harrastelijateatterissa (Kabarett Mückenstich) ja kävin katsomassa ryhmän näytelmää "Fäustchen", joka oli hieman moderinoistu versio Goethen Faustista. Tiesin juonen pääosaltaan entuudestaan, mikä helpotti tarinan seuraamista saksaksi.



Ensi sunnuntaiksi varasinkin meille liput balettiin. Olin tässä kyllä ihan mainonnan uhri, koska idea syntyi nähtyäni youtube-videon Berliinin päärautatieasemalla tapahtuneesta Flash Mobista. Sunnuntaina siis menemme katsomaan Oz - the Wonderful Wizad -näytöstä, jota tässä hauskasti markkinoidaan:





.

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

We dance to the beat

0 kommenttia
Olen ollut nyt kaksi viikkoa flunssassa ja vaan möllöttänyt kotona. Eilen lähdin kuitenkin käymään Robynin keikalla Astrassa, koska oli hankkinut ja maksanut lipun jo marraskuussa. Oli oikein hyvä keikka, vaikka olotilan vuoksi jouduinkin seuraamaan keikkaa rauhallisesti salin takaosasta. Erityisesti yllätyin lämppäribändistä, Mr Beasley:sta, joka oli täysin uusi tuttavuus, mutta oikein hyvän kuuloinen. Tässäpä Herra Beasleyta siis:

torstai 10. maaliskuuta 2011

"Apua, turistit tulee"

5 kommenttia
Muutimme tosiaan Friedrichshainin kaupunginosaan Simon-Dach-Strassen kieziin. Alue on ilta- ja viikonloppuaikaan luultavasti yksi koko Berliinin eläväisimmistä. Täällä niin paikalliset kuin turistitkin vaeltavat ravintolasta ja baarista toiseen ja jatkavat myöhemmin illalla jollekin läheiselle klubille (ja aamulla klubilta kebap-luukulle). Tykkään vilkkaasta alueestamme todella paljon, mutta yksi haittapuoli on jo tullut kohdattua: herään melkeinpä joka yö kadulta kuuluviin huutoihin ja mekastukseen, vaikka en todellakaan ole mikään herkkäuninen. Yksi yö meidän ovisummeria räklättiin ja kun tuo summeriääni ei ole ihan miedoimmasta päästä, niin jonkin asteisen sydärin siinä yön pikkutunteina koki.

Lähiaikoina lehtien otsikoissa ja kadullakin on tullut nähtyä "turistikriittistä" näkökantaa. Lähinnä ärtymystä tuntuvat aiheuttavan melu, roskaaminen ja kohonneet vuokrat. Erityisesti F'hain-Kreuzbergin alue on suosittua niin koti- kuin ulkomaisten turistien keskuudessa (ja toki myös ihan paikallisten) ja se näkyy alueilla hyvin. Itse matkailualan ammattilaisena minulla olisi paljon sanottavaa aiheeseen liittyen, mutta koska tämä ei ole mielipideblogi, niin en sen kummemmin ota asiaan kantaa. Mielenkiintoista keskustelua turisteista kuitenkin täällä näytetään nyt käyvän ja aion kyllä seurata aihetta jatkossakin. Ajattelin jakaa teille (englanninkielisen) artikkelilinkin aiheesta: http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,749470,00.html

Kyseisessä artikkelissakin mainitaan, että paikallinen vihreä puolue järjesti keskusteluillan otsikolla "Hilfe, die Touris kommen!" Ymmärrän kyllä molempia näkökantoja, mutta ainakaan vielä en ole hirveän huolissani tilanteesta.. Katsotaan muuttuuko mieli, kun kesä lähenee ja turistivirrat kasvavat ;) Joka tapauksessa suunnittelin kirjoittelevani tänne blogiin kevään edetessä joitakin ihan yleisiä vinkkejä Berliiniin suuntaaville matkailijoille. Jos jollakulla blogia lukevalla ja tänne matkaavalla tulee mieleen jokin aihe, mistä haluaisi lisätietoa, niin vinkkahan ihmeessä! :)

Tässä vielä kotinurkilta räpsäisty kuva. Ei liity omiin näkemyksiini, mutta aiheeseen kuitenkin:

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Asunnon etsintää osa 2

5 kommenttia
Lupailinkin tuossa aiemmin, että kertoilen myös tästä toisesta asunnonhakukokemuksesta tänne blogiin. Ensimmäiseen asunnonetsintään verrattuna tämä toinen oli paljon vaativampi. Ensimmäinenhän hoidettiin Suomesta käsin ja lähestulkoon täysin netin kautta. Silloin meillä oli onneksi täällä Berliinissä jo kaveri, joka pystyi meidän puolesta katsastamaa kämpän kunnon, ennen kuin laitettiin nimet paperiin.


Tykättiin kovasti olla tuossa ensimmäisessä asunnossa, mutta se kävi auttamattoman pieneksi kahdelle ihmiselle. Isompaa siis lähdettiin hakemaan. Oltiin aika nirppanokkia alueen suhteen: etsittiin asuntoa lähinnä vain Kreuzbergistä ja F'hainista, sekä hieman Prenzl' Bergistä ja Mittestä. Taitavat olla kaikista suosituimpia alueita ja se oli varmasti yksi iso syy siihen, että näyttöjä joutui kiertelämään urakalla ennen kuin asunto lopulta saatiin.

Eli oma asunnonetsintäprosessimme ensin lyhykäisyydessään:
1) Hakemuspaperit kuntoon
2) Priorisointi, keskittyminen siihen mitä oikeasti etsii
3) Ilmoitusten selailu, viestien lähettely/puhelinsoitot
4) Näytöt ja hakemusten jättö



1) Aivan ehdoton on oman kokemukseni perusteella saada aluksi kaikki tarvittavat hakemuspaperit kuntoon. Meillä oli alussa vajaa hakemusnivaska ja täytyy kyllä sanoa, että
homma on siinä vaiheessa aikalailla yhtä tyhjän kanssa ainakin isompien firmojen kämppien osalta. Kysyntää asunnoista on niin paljon, että ketään ei kiinnosta hakija ilman kaikkia tarvittavia lippulappuja. Tosin tähänkin poikkeuksena: nykyisen kodin vuokranantaja (yksityinen) ei paljon meidän papereiden perään kysellyt. Annettiin ne ihan omasta tahdosta, kun kerta oltiin nähty niin paljon vaivaa kaikkien papereiden hankkimiseksi ja kopioimiseksi. (Huom! älä koskaan jätä minnekään paikkaan alkuperäisiä dokumenttejasi!)

Asuntoa hakeaksesi vuokranantaja yleensä siis haluaa seuraavat dokumenttikopiot (täytyy luovuttaa usein heti asuntonäytön yhteydessä).
- Henkilöllisyystodistus
- Palkkakuitit kolmelta viimeiseltä kuukaudelta
- Schufa (jep, en edes tiedä mikä tämä on.. liittyy luottotietoihin jollain tavalla ja kyseistä lappua arvostetaan ilmeisen kovasti täällä)
- Todistus nykyiseltä vuokranantajalta, että ei ole esim. vuokria rästissä eli saksaksi "Mietschuldenfreiheitsbescheinigung"
- Yleensä näytön yhteydessä asunnon esittelijä antaa vielä kaavakkeen täytettäväksi, missä kysellään mm. mahdollisista konkursseista ja vararikoista.

2) Berliini on todella laaja kaupunki ja kaupunginosat/alueet eroavat toisistaan paljon. Asuntoilmoitusten selailua helpottaa huomattavasti, kun tekee itselleen selväksi mitä ja mistä haluaa.


3) Tuo asuntoilmoitusten selailu tuntui melkein kokopäivätyöltä. Laitettiin kovasti viestejä ja soiteltiinki joidenkin todella kiinnostavan näköisten asuntojen perään. Aika harvoin kuitenkaan saatiin vastausta takaisin. Jälkeen päin ollaan mietitty, oliko ulkomaalaisella nimellä osuutta vähiin yhteydenottoihin. Ihan varmasti kyseisille alueille ja hyvän näköisiin kämppiin oli muitakin tulijoita, joten pitäisin mahdollisena, että jonkinlaisia priorisointeja ovat vuokran-antajat tehneet.

Ilmoituksia selaillessa kannattaa olla tarkkana seuraavista seikoista:
- Mitä ilmoitettuun hintaan sisältyy? Usein esimerkiksi sähkö ja internet tulevat vielä ilmoitetun lämpimän vuokran (Warmmiete) päälle. Varmista siis viimeistään näytössä, mtä ilmoitettu vuokrahinta sisältää. Kylmä vuokra (Kaltmiete) on vuora pelkästä asunnosta sellaisenaan ilman lämmitystä, jätehuoltoa, vettä jne.
- Onko asunnossa keittiö? Jos on, millainen? Monesti vuokra-asunnoissa ei ole valmiina keittiötä (Einbauküche = EBK) vaan vuokralaisen tulee hommata keittiö itse. Joissain ilmotuksissa mainostetaan keittiötä, mutta todellisuudessa keittiöhuoneen nurkassa seisoo kämäinen liesi ja tiskiallas - kaappeja, hyllyä, tasoja tai muita hienouksia on turha monestikaan odottaa. Jotkut asunnosta pois muuttavat entiset vuokralaiset haluavat, että ostat heiltä jälkeen jäävät kalusteet ja/tai kodinkoneet (voi olla kätevä, jos omia laitteita tai keittiönkaapeja ei satu olemaan).

4) Töistä järjestelin niin, että pääsin aika tehokkaasti asuntoja katsomaan. Näytöissä pyöriminenkin alkoi tuntua ihan kokopäivähommalta. Joitakin asuntoja käytiin katsomassa
itseasiassa ihan vertailumielessä. Saatiin kyllä aika laaja kuva tarjonnasta. Käytiin katsomassa sellaisia mörskiä, että painajaisia niistä näki vielä monta yötä jälkeen päin. Ja sitten toisaalta näki upeita vasta remontoituja kämppiä. Kun kävi katselemassa tarjontaa, alkoi hahmottaa yleistä vuokratasoa eria alueilla. Jos aikaa siis on, voi olla ihan kannattava tehdä tällaista kunnon katselmusta, jolloin saa kuvaa hinta-laatu-suhteesta.


Tämä asunto, johon nyt muutettiin oli se kaikista viimeinen, jota käytiin eräänä lauantaina katsomassa. Oltiin jo ihan masentuneita, kun tuntui, ettei löydetä tai saada kivaa asuntoa ikinä. Meillä kävi tämän kanssa itse asiassa aikamoinen tuuri, sillä oltiin ensimmäiset, jotka pääsivät asuntoa katsomaan. Muistan, että olin ottanut yhteyttä vuokranantajaan melkein heti sen jälkeen, kun ilmoitus oli tullut nettiin ja hän ei ollut sitten halunnut sopia muita näyttöjä, jos vaikka ensimmäisellä jo tärppäisi. Ja tärppäsihän se! Tämä asunto oli meille todella hyvä ratkaisu, koska on kalustettu kuten entinenkin. Ei tarvinnut käyttää rahaa kalusteiden hankkimiseen ja samalla tässä säilyi tietynlainen vapauden tuntu. Miinus puoli onkin sitten se, että ollaan tässä vain alivuokralaisina vuoden loppuun ja sitten pitäneekin etsiä taas uusi kämppä.

Itse vielä tuosta muutosta sen verran, että homma kävi varsin näppärästi. Vuokrattiin Robben & Wientjesiltä minipaku. Meillä oli neljä kaveria auttamassa ja kahdessa tunnissa oltiin saatu meidän kamat vanhasta kämpästä uuteen. Tuota pakun vuokrausta varten tarvitsee muuten EU-ajokortin lisäksi henkkarit (passi) ja Meldebestätigungin eli sen lomakkeen, mikä saadaan Bürgeramtista, kun ilmottaudutaan asukkaaksi.



Että tämmöinen kokemus täällä suunnassa. Jos kysymyksiä herää, niin kyselkää ihmeessä kommentoimalla tähän postaukseen tai lähettämän sähköistä postia :)

Tämän postauksen kuvat on muuten meidän uudesta Kiezistä.