Pages

maanantai 7. maaliskuuta 2011

Asunnon etsintää osa 2

Lupailinkin tuossa aiemmin, että kertoilen myös tästä toisesta asunnonhakukokemuksesta tänne blogiin. Ensimmäiseen asunnonetsintään verrattuna tämä toinen oli paljon vaativampi. Ensimmäinenhän hoidettiin Suomesta käsin ja lähestulkoon täysin netin kautta. Silloin meillä oli onneksi täällä Berliinissä jo kaveri, joka pystyi meidän puolesta katsastamaa kämpän kunnon, ennen kuin laitettiin nimet paperiin.


Tykättiin kovasti olla tuossa ensimmäisessä asunnossa, mutta se kävi auttamattoman pieneksi kahdelle ihmiselle. Isompaa siis lähdettiin hakemaan. Oltiin aika nirppanokkia alueen suhteen: etsittiin asuntoa lähinnä vain Kreuzbergistä ja F'hainista, sekä hieman Prenzl' Bergistä ja Mittestä. Taitavat olla kaikista suosituimpia alueita ja se oli varmasti yksi iso syy siihen, että näyttöjä joutui kiertelämään urakalla ennen kuin asunto lopulta saatiin.

Eli oma asunnonetsintäprosessimme ensin lyhykäisyydessään:
1) Hakemuspaperit kuntoon
2) Priorisointi, keskittyminen siihen mitä oikeasti etsii
3) Ilmoitusten selailu, viestien lähettely/puhelinsoitot
4) Näytöt ja hakemusten jättö



1) Aivan ehdoton on oman kokemukseni perusteella saada aluksi kaikki tarvittavat hakemuspaperit kuntoon. Meillä oli alussa vajaa hakemusnivaska ja täytyy kyllä sanoa, että
homma on siinä vaiheessa aikalailla yhtä tyhjän kanssa ainakin isompien firmojen kämppien osalta. Kysyntää asunnoista on niin paljon, että ketään ei kiinnosta hakija ilman kaikkia tarvittavia lippulappuja. Tosin tähänkin poikkeuksena: nykyisen kodin vuokranantaja (yksityinen) ei paljon meidän papereiden perään kysellyt. Annettiin ne ihan omasta tahdosta, kun kerta oltiin nähty niin paljon vaivaa kaikkien papereiden hankkimiseksi ja kopioimiseksi. (Huom! älä koskaan jätä minnekään paikkaan alkuperäisiä dokumenttejasi!)

Asuntoa hakeaksesi vuokranantaja yleensä siis haluaa seuraavat dokumenttikopiot (täytyy luovuttaa usein heti asuntonäytön yhteydessä).
- Henkilöllisyystodistus
- Palkkakuitit kolmelta viimeiseltä kuukaudelta
- Schufa (jep, en edes tiedä mikä tämä on.. liittyy luottotietoihin jollain tavalla ja kyseistä lappua arvostetaan ilmeisen kovasti täällä)
- Todistus nykyiseltä vuokranantajalta, että ei ole esim. vuokria rästissä eli saksaksi "Mietschuldenfreiheitsbescheinigung"
- Yleensä näytön yhteydessä asunnon esittelijä antaa vielä kaavakkeen täytettäväksi, missä kysellään mm. mahdollisista konkursseista ja vararikoista.

2) Berliini on todella laaja kaupunki ja kaupunginosat/alueet eroavat toisistaan paljon. Asuntoilmoitusten selailua helpottaa huomattavasti, kun tekee itselleen selväksi mitä ja mistä haluaa.


3) Tuo asuntoilmoitusten selailu tuntui melkein kokopäivätyöltä. Laitettiin kovasti viestejä ja soiteltiinki joidenkin todella kiinnostavan näköisten asuntojen perään. Aika harvoin kuitenkaan saatiin vastausta takaisin. Jälkeen päin ollaan mietitty, oliko ulkomaalaisella nimellä osuutta vähiin yhteydenottoihin. Ihan varmasti kyseisille alueille ja hyvän näköisiin kämppiin oli muitakin tulijoita, joten pitäisin mahdollisena, että jonkinlaisia priorisointeja ovat vuokran-antajat tehneet.

Ilmoituksia selaillessa kannattaa olla tarkkana seuraavista seikoista:
- Mitä ilmoitettuun hintaan sisältyy? Usein esimerkiksi sähkö ja internet tulevat vielä ilmoitetun lämpimän vuokran (Warmmiete) päälle. Varmista siis viimeistään näytössä, mtä ilmoitettu vuokrahinta sisältää. Kylmä vuokra (Kaltmiete) on vuora pelkästä asunnosta sellaisenaan ilman lämmitystä, jätehuoltoa, vettä jne.
- Onko asunnossa keittiö? Jos on, millainen? Monesti vuokra-asunnoissa ei ole valmiina keittiötä (Einbauküche = EBK) vaan vuokralaisen tulee hommata keittiö itse. Joissain ilmotuksissa mainostetaan keittiötä, mutta todellisuudessa keittiöhuoneen nurkassa seisoo kämäinen liesi ja tiskiallas - kaappeja, hyllyä, tasoja tai muita hienouksia on turha monestikaan odottaa. Jotkut asunnosta pois muuttavat entiset vuokralaiset haluavat, että ostat heiltä jälkeen jäävät kalusteet ja/tai kodinkoneet (voi olla kätevä, jos omia laitteita tai keittiönkaapeja ei satu olemaan).

4) Töistä järjestelin niin, että pääsin aika tehokkaasti asuntoja katsomaan. Näytöissä pyöriminenkin alkoi tuntua ihan kokopäivähommalta. Joitakin asuntoja käytiin katsomassa
itseasiassa ihan vertailumielessä. Saatiin kyllä aika laaja kuva tarjonnasta. Käytiin katsomassa sellaisia mörskiä, että painajaisia niistä näki vielä monta yötä jälkeen päin. Ja sitten toisaalta näki upeita vasta remontoituja kämppiä. Kun kävi katselemassa tarjontaa, alkoi hahmottaa yleistä vuokratasoa eria alueilla. Jos aikaa siis on, voi olla ihan kannattava tehdä tällaista kunnon katselmusta, jolloin saa kuvaa hinta-laatu-suhteesta.


Tämä asunto, johon nyt muutettiin oli se kaikista viimeinen, jota käytiin eräänä lauantaina katsomassa. Oltiin jo ihan masentuneita, kun tuntui, ettei löydetä tai saada kivaa asuntoa ikinä. Meillä kävi tämän kanssa itse asiassa aikamoinen tuuri, sillä oltiin ensimmäiset, jotka pääsivät asuntoa katsomaan. Muistan, että olin ottanut yhteyttä vuokranantajaan melkein heti sen jälkeen, kun ilmoitus oli tullut nettiin ja hän ei ollut sitten halunnut sopia muita näyttöjä, jos vaikka ensimmäisellä jo tärppäisi. Ja tärppäsihän se! Tämä asunto oli meille todella hyvä ratkaisu, koska on kalustettu kuten entinenkin. Ei tarvinnut käyttää rahaa kalusteiden hankkimiseen ja samalla tässä säilyi tietynlainen vapauden tuntu. Miinus puoli onkin sitten se, että ollaan tässä vain alivuokralaisina vuoden loppuun ja sitten pitäneekin etsiä taas uusi kämppä.

Itse vielä tuosta muutosta sen verran, että homma kävi varsin näppärästi. Vuokrattiin Robben & Wientjesiltä minipaku. Meillä oli neljä kaveria auttamassa ja kahdessa tunnissa oltiin saatu meidän kamat vanhasta kämpästä uuteen. Tuota pakun vuokrausta varten tarvitsee muuten EU-ajokortin lisäksi henkkarit (passi) ja Meldebestätigungin eli sen lomakkeen, mikä saadaan Bürgeramtista, kun ilmottaudutaan asukkaaksi.



Että tämmöinen kokemus täällä suunnassa. Jos kysymyksiä herää, niin kyselkää ihmeessä kommentoimalla tähän postaukseen tai lähettämän sähköistä postia :)

Tämän postauksen kuvat on muuten meidän uudesta Kiezistä.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voi hyvä tavaton tämä vaikuttaa kammottavalta... Olen tod. näk muuttamassa syksyllä Berliiniin, opiskelemaan. Koululta oli linkkinä juuri tuo immobilienscout24.de, jota kävinkin katsomassa.. Kaltmiete: 168,43 EUR
Nebenkosten: + 70,89 EUR
Heizkosten: inkl. 31,44 EUR
Gesamtmiete: = 239,32 EUR

Kaution oder Genossenschaftsanteile: 505,29 EUR

Niin onko tuo vuokra sitten tuon 239.23 vai mitä tuo 509.29 tuossa tarkoittaa?

Pahintahan tässä juuri on se, että itsellä ei ole tutun tuttua Berliinissä ole, joka voisi asunnon käydä katsastamassa. Eli joku asunnonhakureissuhan sinne tehtävä siis olisi. Kuulostaa vaan hyvin toivottomalta tämän perusteella :D

Kiitos mukavasta blogista! Berliini on niin upea.

Maiju kirjoitti...

Kiitos kommentista!

Tuossa esimerkissäsi vuokra olisi siis 239.23e. Kaution tarkoittaa takuuvuokraa, joka tässä tapauksessa olisi 505,29e.

Tilanne ei missään nimessä ole toivoton :D Kavereiden kaverit löysivät täältä hyvän ja huokean asunnon heti ensi yrittämällä! :)

Kannattaa myös tutkailla kimppakämppä (=WG) ilmoituksia tai harkita lyhytaikaisen asunnon vuokraamista ensialkuun, josta käsin sitten etsiä pidempiaikaista asuntoa.

Tässä yksi hyvä linkki: http://www.wg-gesucht.de/

Tsemppiä asunnonhakuun ja tervetuloa Berliiniin! :)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos paljon, blogisi on auttanut vaikka kuinka monissa Berliiniin liittyvissä asioissa :) Myös mukavia kevyitä postauksia on ollut! Olisi mukava jos esittelisit Friedrichscheinia,Kreuzbergia, Prenzlauer Bergia esim tarkemmin! :)

Maiju kirjoitti...

Kiitos kommentista ja mukava kuulla, että blogista on ollut hyötyä :) Millaisia esittelyjä mainitsemistasi alueista tarkemmin haluaisit?

Anonyymi kirjoitti...

Joo, blogista on ollut suuri hyöty, mikäli Berliinistä se opiskelupaikka napsahtaa. Ja ihan turistireissujen puitteissa suosittelemasi ravintolat / muut mestat olivat hyviä vinkkejä!

Haluaisin ehkä vinkkejä mitä kussakin alueella kannattaa esim tehdä? Miten ne eroavat tunnelmaltaan? Hyviä ravintoloita, klubeja, etc. Esim jos kirpputoreista tiedät jotain, niin se olisi loistava apu 8) En osaa yhtä asiaa vain eritellä, mutta oma kokemukseni kyseisistä alueista nyt vain oli niin mahtava, että olisi kiva saada vinkkejä berliiniläisen silmin mihin erityisesti kannattaa suunnata :) Kastanienallee on jo tuttu! :D