Pages

keskiviikko 20. kesäkuuta 2012

Muutto 3.0

4 kommenttia




Puranpas tässä nyt sitten tämän kertaisen asunnonetsinnän ja muuton kokemuksia.

Edellisessä asunnossamme asuimme siis alivuokralaisina. Päävuokralainen halusi kuitenkin luopua asunnosta, ja olisimme mielellämme ottaneet vuokrasopimuksen omiin nimiimme. Ongelmaksi muodostui kuitenkin vuokranhinta, jota omistajataho päätti korottaa useammalla sadalla eurolla kuussa. Laillisesti tähän on ilmeisesti mahdollista siinä vaiheessa, kun päävuokralainen vaihtuu. Mielestäni tämä kokemus kertoo erinomaisesti siitä vuokrahintojen järkyttävästä noususta, mitä täällä Berliinissä nyt näkee. Suosituimmilla alueilla maksetaan helposti saman verran vuokraa kuin Suomen isoissa kaupungeissa (Helsinkiä lukuunottamatta) ja samaan aikaan palkkatulot eivät ainakaan palvelualalla ole lähelläkään Suomen tasoa.

Uusi koti oli siis löydettävä. Aloitimme asunnon etsinnän hyvissä ajoin, mutta vaikka kokemusta asiasta oli jo kahden edellisen asunnon osalta, oli tällä kertaa todella vaikeea löytää ja nimenomaan saada hyvä asunto. Keskityimme etsimään asuntoa Friedrichshainin alueelta, koska olimme kotiutuneet sinne niin hyvin. Huomasi, että ko. kaupungiosa on suosiossa, sillä asuntonäytöissä oli aina meidän lisäksi se 20-30 muuta ihmistä. Vuokrataso oli selkesästi noussut 1,5 vuoden takaiseen nähden sanotaan 100e/kk eli sellaisesta normaalikokoisesta, hyvä kuntoisesta kaksiosta saisi lämpimänä pulittaa 700e hujakoilla plus päälle sähköt ja netit.

Monta kivaa asuntoa nähtiin ja niihin innolla haettiin, mutta jos jotain kuului takaisin, niin sitä, että joku muu oli valittu vuokralaiseksi meidän sijaan. Oli kyllä välillä todella stressaavaa ja aikaa vievää puuhaa. Viimein parin kuukauden etsinnän tulokena tuli soitto, että meidät valittiin vuokralaisiksi tänne Lichtenbergissä sijaitsevaan asuntoon. Lichtenberg voi kuulostaa vähän hurjaalta; monella mielessä on vain Blattenbaut ja jättimäinen Ikea :) Me onneksi päästiin asumaan aivan kaupunginosien rajalle, eli Friedrichshain on kävelymatkan päässä. Palvelut on lähellä ja kulkuyhteydet tosi hyvät. Asuntokin on todella mukava ja nyt noin kolmen vuoden Berliinissä oleskelun jälkeen meillä on pysyvä vuokrasopimus, mahtavaa.

Muuttoa varten otettiin sitten ihan muuttofirma, vaikka kovin paljoa muutettavaa ei ollutkaan. Jonkun verran ollaan onneksi saatu kalusteita ja astioita kavereilta, mutta suurin osa joudutaan (tai päästään) hankkimaan sitten uutena. On todella jännää päästä oikeasti sisustamaan ensimmäistä kertaa elämässään, kun pitää luoda koti astioita ja liinavaatteita myöten.

Internetin asentamisessahan täällä aina kestää järkyttävän kauan. Me odoteltiin asentajaa 3 viikkoa ja sen päälle vielä muutama päivä, kun asennus ei ensimmäisellä kerralla onnistunut. Kaikki on huushollissa ihan sekaisin, kun puolet tarvittavista huonekaluista on vielä hankkimatta. Mutta kyllä se tästä pikku hiljaa helpottaa. Tärkeintähän on, että ollaan tyytyväisiä niin asuntoon kuin tähän alueeseenkin ja muovataan kämppää sitten kotikuntoon ajan kanssa.

Kuvat mitä tähän postaukseen liitin ovat jotakuinkin kävelymatkan päässä meiltä, mutta onneksi tässä lähinaapurustossa on vähän pirteämpää :) Vielä 22 vuotta sittenhän Stasi piti päämajaansa näillä hoodeilla. Todella uskomaton ajatus...


tiistai 19. kesäkuuta 2012

Lichtenberg!

1 kommenttia
Blogin puolella on ollut hiljaiseloa, mikä tarkoittaa sitä että elämässä sitä ei ole ollut. Työn saralla on ollut omat säätönsä, mutta kaikista eniten aikaa on vienyt uuden asunnon etsintä ja sitten itse se muutto. Muutettiin itsellemme aivan uuteen kaupunginosaan, Lichtenbergiin. Onneksi ollaan ihan raja-alueella, eli Friedrichshain on edelleen ihan kiven heiton päässä. Lisää mietteitä tuosta asunnon etsinnästä ja muutosta piakkoin.