Pages

maanantai 2. toukokuuta 2011

Matkalla Berliinissä: Liikkuminen

Berliinissä on oikein hyvä julkinen liikenne. Paikasta toiseen pääsee kätevästi siirtymään S-junia, metroja, busseja ja trameja eli raitiovaunuja käyttäen. Jos suunnittelet käyttäväsi julkisia reissun jokaisena päivänä, jonkilainen päivä-, viikko- tai turistilippu kannattaa hankkia. Lisätietoja erilaisista lippuvaihtoehdoista saa Berliner Verkehrsbetrieben eli BVG:n sivuilta: http://www.bvg.de/index.php/en/17181/name/Fares+Overview.html (englanninkieliset sivut)

Tuolla BVG:n sivuilla on myös aikataulu- ja reittihaku, joka on todella kätevä, jos tietää jo lähtö- ja päätepysäkin tai -osoitteen.


Muutama vinkki liittyen julkisten liikenneneuvojen käyttöön ja lippuihin:

- Suosittelen matkalipun ostamista. Varsinkin aamulla ja aamupäivästä liikkeellä on paljon lipuntarkastajia. Tarkastajat pukeutuvat yleensä siviilivaatteisiin, joten heitä ei etukäteen juuri tunnista. Sakko ilman lippua matkustamisesta taitaa tällä hetkellä olla 40 euroa ja selittelyt harvoin auttavat.
- Osta lippusi viralliselta automaatilta tai kioskista. Asemilla on paljon lippukauppiaita, mutta käytettyjen lippujen myynti tai osto ei periaatteessa ole sallittua. Pahimmassa tapauksessa epävirallista kautta ostettu lippu on väärennetty ja jos tarkastaja sattuu kohdalle, nouseekin sakon määrä väärennöksestä johtuen useisiin satoihin euroihin.
- Yleensä lippu täytyy leimata ennen kulkuneuvoon astumista (poikkeuksea esim. jos lipun ostaa suoraan bussikuskilta, jolloin lipussa näkyy päivämäärä ja kellonaika). Jos lippua ei leimata (tai siinä ei muutoin näe voimassaoloaikaa) se ei ole voimassa ja tarkastajan näkökulmasta tarkoittaa samaa, kuin ilman lippua matkustaminen. Huomioi myös, miten päin lippu tulee leimata. Leima lipun kääntöpuolella tai alalaidassa voidaan myös tulkita niin, ettei lippu ole voimassa.




Julkisen liikenteen käyttämisen lisäksi myös pyöräileminen Berliinissä on tehty varsin helpoksi, joten jos olet tulossa kaupunkiin pitemmäksi aikaa reissuun, niin pyörän vuokraaminen voi olla hyvä idea. Monesti pyöräilijöille on suunnattu oma pyörätie. Muulloin pyöräilijän tulee ajaa autokaistalla. On tullut nähtyä monta kertaa, kun ihmiset yrittävät epätoivoisesti ängetä pyörällä eteenpäin vilkkaimmilla jalkakäytävillä, jolloin tilanne ei ole mukava kenellekään. Omasta kokemuksestani voin sanoa, että autojen seassa ajamiseen tottuu todella nopeasti ja paikalliset kuskit ovat myös tottuneet ottamaan pyöräilijät huomioon.



Loppuun vielä vinkki jalankulkijoille: huomioi kävellessä erilliset pyöräkaistat. Ne eivät ole tarkoitettu jalankulkijoille ja olen todistanut muutaman lievän onnettomuuden, kun jalankulkija on pongahtanut pyöräkaistalle juuri, kun pyöräilijä sujauttaa kohdalle kovalla vauhdilla.

0 kommenttia: