Pages

torstai 10. maaliskuuta 2011

"Apua, turistit tulee"

Muutimme tosiaan Friedrichshainin kaupunginosaan Simon-Dach-Strassen kieziin. Alue on ilta- ja viikonloppuaikaan luultavasti yksi koko Berliinin eläväisimmistä. Täällä niin paikalliset kuin turistitkin vaeltavat ravintolasta ja baarista toiseen ja jatkavat myöhemmin illalla jollekin läheiselle klubille (ja aamulla klubilta kebap-luukulle). Tykkään vilkkaasta alueestamme todella paljon, mutta yksi haittapuoli on jo tullut kohdattua: herään melkeinpä joka yö kadulta kuuluviin huutoihin ja mekastukseen, vaikka en todellakaan ole mikään herkkäuninen. Yksi yö meidän ovisummeria räklättiin ja kun tuo summeriääni ei ole ihan miedoimmasta päästä, niin jonkin asteisen sydärin siinä yön pikkutunteina koki.

Lähiaikoina lehtien otsikoissa ja kadullakin on tullut nähtyä "turistikriittistä" näkökantaa. Lähinnä ärtymystä tuntuvat aiheuttavan melu, roskaaminen ja kohonneet vuokrat. Erityisesti F'hain-Kreuzbergin alue on suosittua niin koti- kuin ulkomaisten turistien keskuudessa (ja toki myös ihan paikallisten) ja se näkyy alueilla hyvin. Itse matkailualan ammattilaisena minulla olisi paljon sanottavaa aiheeseen liittyen, mutta koska tämä ei ole mielipideblogi, niin en sen kummemmin ota asiaan kantaa. Mielenkiintoista keskustelua turisteista kuitenkin täällä näytetään nyt käyvän ja aion kyllä seurata aihetta jatkossakin. Ajattelin jakaa teille (englanninkielisen) artikkelilinkin aiheesta: http://www.spiegel.de/international/germany/0,1518,749470,00.html

Kyseisessä artikkelissakin mainitaan, että paikallinen vihreä puolue järjesti keskusteluillan otsikolla "Hilfe, die Touris kommen!" Ymmärrän kyllä molempia näkökantoja, mutta ainakaan vielä en ole hirveän huolissani tilanteesta.. Katsotaan muuttuuko mieli, kun kesä lähenee ja turistivirrat kasvavat ;) Joka tapauksessa suunnittelin kirjoittelevani tänne blogiin kevään edetessä joitakin ihan yleisiä vinkkejä Berliiniin suuntaaville matkailijoille. Jos jollakulla blogia lukevalla ja tänne matkaavalla tulee mieleen jokin aihe, mistä haluaisi lisätietoa, niin vinkkahan ihmeessä! :)

Tässä vielä kotinurkilta räpsäisty kuva. Ei liity omiin näkemyksiini, mutta aiheeseen kuitenkin:

5 kommenttia:

Claudia A. Noire kirjoitti...

Tosi kiinnostava postaus, sillä olen itse tulossa Berliiniin kesällä pidemmäksi aikaa. Outo ajatus että olisikin sitten ajankohtaisen ongelman kiistahenkilö, tai siis yksi monista! Kirjoita aiheesta ihmeessä lisää. Ainakin kun olen asuntojen hintoja katsellut netin kautta, tuntuu olevan pientä turistilisää olevan kesäksi vuokrattavien paikkojen hinnoissa.

Onneksi Berliini on niin kattava kaupunki, että voi tehdä muutakin kuin bilettää. :)

Maiju kirjoitti...

Aivan huoletta voi tulla tänne Berliiniin lomalle ja pidemmäksikin aikaa! :) Voi että, toivottavasti tuosta mun postauksesta ei tule kellekään uhkaava olo :D Kyse ei kuitenkaan ole mistään etusivun uutisesta tai kaikkia kiihdyytävästä keskustelusta. Nyt olen lyhyen ajan sisällä muutamasta lehdestä lukenut aiheesta ja kun kaupan päälle bongasin tuon töhryn tästä kodin läheltä (plus muutto tällaiselle vilkkaalle alueelle), niin ajattelin, että kiinnostava aihe blogattavaksikin..

Mutta siis ei täällä mitään ihmeellisempää debattia aiheesta käydä. Seurailen kuitenkin kehittyykö keskustelu eteenpäin, vai painuuko pian unholaan muiden asioiden tieltä.. [Berliinistä kyllä löytyy niin monia asioita, mistä väitellä ja paljon suurempia haasteita kuin turistit :)]

Anonyymi kirjoitti...

Sun blogista oli mulle apua, kun muutin Berliiniin. Kiitos! Ja nyt kun olen täällä, havaitsen saman kuin sinä ja niin monet muut: turistit ovat alkaneet yhä enemmän sikailla, mikä vaikeuttaa meidän elämää, jotka ollaan samassa vuorokausirytmissä kuin paikalliset ja muutenkin sovussa niiden kanssa. En tarkoita, että mä olen parempi ihminen. Tarkoitan, että mä en potki kännissä ovipuhelimia, kun kantaväestö koettaa nukkua. En vie koiraa muslimimestoihin ja heitä sitten kebapia seinään englanniksi vittuillen, kun omistaja kohteliaasti pyytää poistumaan. Jne. Jne. Kunpa nuoret turistit pysyisivät siellä missä vanhatkin: KaDeWessa.

liina kirjoitti...

Olen luultavasti tulossa kesällä turisteleimaan (huom sivistyneesti ;) viikonlopuksi. Suuntaan sieltä sitten Unkariin Sziget-festareille. Olisi tosi kiva lukea postaus aiheesta, missä kannattaa ehdottomasti käydä. Olen käynyt kerran aiemmin Berliinissä vielä pikaisemmin ja haluan ehdottomasti vain kierrellä kaupungissa. Mutta kaupunginosillakin on eroa. Olisi kiva nähdä kuvia paikoista, joista erityisesti tykkäät ja voit suositella. :)

Maiju kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos kommentistasi! Tosi kiva kuulla, että blogista on ollut hyötyä :)
Tänne maailmaan mahtuu niin monenlaista tallaajaa.. Lomalla ollessa joiltakin voi käytöstavat unohtua :( Tämä on ollut kyllä mielenkiintoinen aihe seurata. Jos aikaa liikenee, voisin vielä kirjoittaa toisen postauksen asian tiimoilta.

Liina: Tervetuloa Berliiniin! Yritän järjestää aikaa tässä lähipäivinä ja kirjoitella muutamia tänne matkaaville sunnattuja postauksia. Mielestäni Berliinissä on parasta juuri sellainen kiertely, kaupungin fiilistely ja yllättävien juttujen löytäminen. Kaupunginosat ovat tosiaan erilaisia, mikä tekee kiertelystä mielenkiintoista.