Pages

torstai 26. marraskuuta 2009

Ajatuksia, Gedanken

Olen seikkaillut Berliinissä nyt kolme kuukautta. Ajattelin koota tähän postaukseen vähän mietteitä siitä, mistä täällä tykkään ja mistä en. Varmasti, kun Berliinissä vielä pitempään oleskelee, niin lista muuttuu, uusia asioita nousee esiin ja niin edelleen. Korostan, että kyseessä on ihan omat mielipiteeni ja omakohtaiset kokemukseni; joku toinen voi nähdä ja kokea nämä asiat ihan eri tavoin.


Listataan ensin miinuksia. Eli mikä mättää Berliinissä/Saksassa?

- Byrokratia! Suomessa on jo aika hankalaa, mutta täällä tuo toimistoissa juokseminen, leimojen ja allekirjoitusten kerääminen on potenssiin miljoona.

- Juomavesi. Varsinkin meidän talossa vedessä on enemmän kalkkia, kuin oikeaa tavaraa. Ei oo kiva, kun esim. teehen muodostuu heti joku ihmeellinen kalvo pinnalle :S

- Kunnon supermarkettien puute. Kaisersit on kyllä aika hyviä, mutta silti kaipaan sellaista jotain isoa markettia, mistä saisi kaikki tarvitsemansa vessapaperista mausteisiin ja hedelmistä couscousiin yhdellä kerralla.


Asiat, jotka harmittaa, mutta jotka ei oikeastaan ole Berliinin/Saksan vika:

- Kieli. Että turhauttaa, kun ei vaan ymmärrä! Välillä tuntee itsensä niin ulkopuoliseksi ja tyhmäksi huonon kielitaidon takia. Paljon saa kannustavaa palautetta, mutta kyllä sitä ryöpytystä ja suoranaista huutamistakin saa välillä osakseen.

- Pitäisi olla hyvät säästöt. Jos pärjäisi vaikka jollain minityöllä tai osa-aikaisella puurtamisella, niin jäisi todella paljon enemmän aikaa kaupunkiin, maahan ja kieleen tutustumiseen. Eikä tuntuisi välillä siltä, että sama olisi asua ihan missä vain, kun ei kuitenkaan päivässä ehdi nähdä muuta kun kodin, työpaikan ja metron.



Miksi pidän Berliinistä?

- Iso kaupunki, joten tekemistä ja kokemista löytyy AINA. Kaupungissa on myös kiehtovaa kaupunginosien erinlaisuus (johtuen varmasti suurelta osin kahtia jakautuneesta menneisyydestä). Kun vierailee jossain toisesa kaupunginosassa, on ihan kuin lomalle menisi.

- Rento meininki, joka mielestäni näkyy esimerkiksi siinä, ettei yökerhoilla ole sulkemisaikoja, alkoholilla myymisellä ei ole sellaisia rajoituksia kuin Suomessa, katutaide kukoistaa...

- Aamupalakulttuuri. Vaikka harvemmin tulee nautittua aamupalaa ulkona (kun elelee säästölinjalla), niin tykkään ihan mielettömästi siitä touhusta. Huippua heräillä sunnuntaina ja lähteä käymään herkullisella aamiaisella jossain kivassa paikassa.

- Ravintolat, kahvilat, baarit, clubit... Näitä nyt ei sen kummemin tarvinne perustella. Tarjontaa on! :)

- Halvat hinnat.


Yleisesti:

- On mahtavaa oppia uutta kieltä. Deutsch ist ja sehr schön Sprache :)

- On mukavaa vaihtelua elää toisessa kulttuurissa: uusia kokemuksia ja uutta näkökulmaa elämään. Suosittelen lämpimästi kaikille.

0 kommenttia: