Pages

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Muutto Berliiniin - osa 1/3: asunnon etsintää

Silloin, kun muutto tänne Berliiniin varmistui, kaipasin itse kovasti muiden kokemuksia Saksaan muutosta. Niinpä ajattelin, että ehkäpä oman muuttokokemuksen jakamisesta täällä blogissa voisi olla jollekulle apua. Nyt sain vihdoin itsestäni sen verran irti, että voin alkaa purkamaan tätä yli puoli vuotta sitten koettua ruljanssia :) Nyt siis asiaa niille, joille Saksaan/Berliiniin muutto on ajankohtainen, tai joita muuten vaan kiinnostaa miten tänne päädyttiin. Muiden ei kannata vaivautua lukemaan :D Painotan, että koko juttu perustuu täysin omiin kokemuksiini ja joku toinen on varmasti hoitanut nämä asiat aivan eri tavoin.


Taisi olla viime vuoden kevättä, kun päätimme muuttaa Berliiniin. Olimme halunneet oikeastaan aina asua ulkomailla ja kun aika oli mm. opiskelujeni päätyttyä enemmän kuin suotuisa häipyä maasta, niin tartuimme toki tilaisuuteen. Vaikea sanoa, miten päädyimme juuri Berliiniin.. Itse en edes oikeastaan pitänyt kaupungista paria vuotta aiemmin koetun luokkaretken perusteella. Berliini oli minusta vain pelkkää sateisuutta ja harmautta, nenän niiskutuksella ja kurkkukivulla höystettynä. Mutta kuinkas kävikään.. :)


Ensimmäiseksi taidettiin alkaa katselemaan asuntoa. Kumpikaan ei osannut kovin hyvin saksaa, joten keskityimme englannin kielisiin asunnonvälityssivustoihin. Tässä listaa niistä paikoista, joista me asuntoa etsimme:

http://www.coming-home.org
http://berlin.homecompany.de
http://www.rooms-in-berlin.com
http://www.immonet.de
http://www.immobilienscout24.de
http://www.exberlinerflatrentals.com


Halusimme asunnon kalustettuna, sillä emme olleet kiinnostuneet raahaamaan kaikkea omaisuuttamme Suomesta ulkomaille. Lisäksi tähän päätökseen vaikutti se, että täällä Saksassa on tyypillistä vuokrata asunto täysin tyhjänä, eli esimerkiksi keittiöön joutuu normaalisti itse ostamaan kaiken tiskialtaasta ja kaapistoista lähtien. Hintoja vertaillessa on tärkeää huomioida se, että mitä ilmoitettu vuokrasummma sisältää. Täällä Saksassa puhutaan monesti Kaltmietestä (kylmä vuokra) ja Warmmietestä (lämmin vuokra). Kaltmiete on pelkkä vuokra itse asunnosta. Sen lisäksi tulee maksua sähköstä, vedestä, roskahuollosta ja sen sellaisista (=Warmmiete).


Nämä ja monet muut asiat opimme lukuisilta aihetta käsitteleviltä sivuilta ja foorumeilta, joita myös käytimme apuna muuttoa suunnitellessamme. Tässä listaa hyviksi kokemistamme sivustoista Saksan asuntoasiohin liittyen:

http://www.toytowngermany.com/wiki/Apartment_rental
http://berlin.angloinfo.com/countries/germany/re_rental.asp
http://www.suomalaiset.de/forum/showthread.php?t=1005
http://www.liveworkexplore.com/berlin/residents/residents/housing-/renting-in-berlin
http://www.allgrund.com/germany/leaseagreements/Landlord-and-Tenant-Lease-Agreement.html


Kannattaa myös muistaa, että netissä törmää huijauksiin myös asuntoasioissa. Meidän kohdalle sattui yksi ilmoitus Graig's list -sivuilta, mutta siinä vaiheessa, kun pitäisi lähetellä varausmaksuja Afrikkaan alkaa hälytyskellot kyllä kilkattaa :D Tähän sopii loistavasti vanha sanonta, että jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin yleensä se myös näin on. Kannattaa siis suhtautua ilmoituksiin varauksella.


Kaiken kaikkiaan meillä oli hyvä tuuri siinä mielessä, että kaverimme asui jo täällä Berliinissä ja hän pystyi käymään paikan päällä katsastamassa asunnon, jossa nyt asumme. Olemme olleet kyllä tyytyväisiä valintaamme: asunto miellyttää ja asiat ovat sujuneet vuokraisännänkin kanssa hienosti. En tiedä miten olisimme menetelleet, jos meillä ei olisi ollut kaveria täällä asuntoa puolestamme tarkastamassa, ja varmistamassa, että kaikki on niin kuin netti-ilmoituksessa sanottiin. Varsinkin tuon huijauskokemuksen jälkeen halusi varmistua siitä, että kaikki on asunnon suhteen kunnossa, ennen kuin maksaa yhtään mitään tai laittaa nimeään mihinkään papereihin.


Ensi jaksossa käyn sitten läpi vähän byrokratian kiemuoroita, jotka tähän muuttoon liittyi :)

PS. Tämän postauksen kuvat ovat viime kesältä/syksyltä, kun elo täällä Berliinissä alkoi.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi superihanaa että olit näin älyttömän nopea, kiitoksia ja seuraavia osia innolla odottaen! :)

-M

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisin kanssa itsekkin muuttaa saksaan mutta uskallanko pyörätuolissa istuvana kaverina oikein sinne alueella saapua :D

Maiju kirjoitti...

Jamppa: Miksipä ei! :) Vanhoihin altbau-asuntoihin ei monesti tosin ole hissiyhteyksiä, mutta varmasti löytyy mukavia uudempia asuntoja ja ehkä muutamia todella modernisoituja altbau-talojakin.

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos, kiitos, kiitos että kirjoitit tällaisen blogikirjoituksen! Itsekin muutan Berliiniin keväällä työharjoitteluun ja varmaan noista sun jakamista linkeistä jostain voisi tärpätä asunnon suhteen :) -jussi

Maiju kirjoitti...

Kiitos kommentistasi Jussi! Kannattaa myös Facebookissa liittyä "Suomalaiset Berliinissä" yhteisöön.. Siellä on viikottain ilmotuksia soluhuoneista tai muista asumisvaihtoehdoista.