Pages

lauantai 9. heinäkuuta 2011

Retki keskitysleirille

Palasimme Berliiniin keskiviikkona. Suunnitelmissa on viettää vielä puolitoista viikkoa turistina kotikaupungissa. Noin kahden vuoden aikana, mitä täällä on jo tullut asuttua, emme ole ehtineet monellekaan ekskursiolle tai tutustumaan paikkoihin kauempana keskustasta.

Torstaina otimme osaa opastetulle kierrokselle Sachsenhausenin keskitysleirille. Hauska tai mieltäylentävä retki ei ollut, mutta vaikuttava, pysäyttävä ja unohtumaton. Keskitysleiristä tehtiin 90-luvulla muistomerkki ja museoalue, jonne on ilmainen sisäänpääsy. Sachsenhauseniin voi siis tutustua omin neuvoinkin, mutta opastustuksen kautta pystyi hahmottamaan mielestäni tapahtunutta paremmin. Tietoa ja erilaisia henkilökohtaloita alueella olisi ollut valtavasti esillä. Ajatuksissa on palata Sachesenhauseniin vielä joskus ja tututua yksityiskohtiin tarkemmin.

Sandemans New Europen kautta hommattu Sachsenhausen Memorial Tour maksoi 14 euroa (+ABC-alueen junaliput) ja kesti matkoineen kuutisen tuntia, josta keskitysleirillä vietimme noin neljä tuntia. Alueella ei ole juoma- tai ruokailumahdollisuuksia, joten omat juomapullot ja eväspatukat kannattanee varata laukkuun.

Suosittelen käyntiä Sachsenhausenissa ihan kaikille. Ehkä lyhyellä viikonloppureissulla kokopäivän retki keskitysleirille voi olla turhan "rankka", mutta pidemmällä lomalla, tai jos Berliini on useampien reissujen myötä jo tutumpi, retki ehdottomasti kannattaa. Alla on muutama yleiskuva alueelta. Ikävämmistä asioista en halunnut tähän blogiin laittaa kuvia.







0 kommenttia: