Pages

tiistai 24. elokuuta 2010

1961–1989

Berliinissä ei Saksan jakautunutta historiaa tai muuria pääse karkuun mitenkään. Viimeistään vilkaisu Fernsehturmiin muistuttaa, että niin.. tuo rakennettiin Itä-Berliinin keskustaan näyttämään länkkäreille, että kyllä täällä idässä osataan.

Muurikin muistuttaa itsestään minulle päivittäin, eikä vähiten sen takia, kun asun entisen rajan tuntumassa. Muistolaatat asfaltissa ja ympäri kaupunkia ripotellut isot muurin palaset pitävät huolen, ettei asia pääse unohtumaan tällaiselta maahanmuuttajalta tai turistiltakaan.


Mutta ei se minua haittaa, kun historia kuitenkin kovasti kiinnostaa. Ja olen myös saanut sellaisen kuvan, että DDR/muuri kiinnostaa turistejakin. On ollut kiva huomata, ettei Saksan historian (aroilla) aiheilla kuitenkaan liiemmin täällä rahasteta.. Natsien ja SS-joukkojen terroristahan on esimerkiksi tarjolla ilmainen näyttely. Samoiten kaupungissa on ilmaiseksi paljon nähtävää ja luettavaa Berliinin muuriin liittyen. Yhtenä esimerkkinä Gedänkstätte Berliner Mauer (Berlin Wall Memorial) Bernauer Strassella.


Bernauer Strassella on säilytetty pätkä muurialuetta mahdollisimman alkuperäisenä. Muurihan koostui itseasiassa sisä- ja ulkomuurista sekä niiden väliin jäävästä ei kenenkään maasta. Tuota aluetta pääsee kadun toisella puolella sijaitsevasta tornista katsomaan yläpuolta, jolloin hahmottaa vähän tarkemmin millaisesta rakennelmasta olikaan kyse. Rakennuksessa on myös muurin rakentamiseen liittyvä näyttely.


Muurialueen vieressä on viheralue, josta löytyy lisää tietoa sekä muistomerkki muurilla kuolleille ihmisille. Teki pahaa nähdä mukana pikkulastenkin kuvia.


Viheralue päättyy Nordbahnhofille, jossa puolestaan on esillä tietoa ja kuvia jaetun Berliinin raja- ja haamuasemista. Tämä kaikki on siis täysin maksutonta. Jos muuri ja sen historia kiinnostaa, niin ei muuta kuin Bernauer Strasselle.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

voi vitsi ihana oli eksyä tähän sun blogiin!! Suunnittelen nimittäin reilimatkaa Saksaan ja Berliinissä ois toki tarkoitus viettää useampi päivä :) Ja salaa haaveilen saksaan muutostakin, mutta taidan toistaseksi kuitenkin pysyä täällä pohjolassa! Jatkahan kirjottelua niin voin kateellisena lukea :DD

Maiju kirjoitti...

Kiitti positiivisesta viestistä! :) Tervetuloa Berliiniin niin reilireissulla kuin muutenkin ;) Ulkomaille muuttamisessa on varmasti aina sellainen pieni kynnys, mutta täytyy kyl sanoa, että päivääkään en ole sen kynnyksen ylittämistä katunut.