Pages

tiistai 5. tammikuuta 2010

Arigato

Eilen minulla oli vapaapäivä töistä ja pääsin vierailemaan kavereiden kanssa Stasi-museossa (Ruschestraße 103, Haus 1). Museo sijaitsee DDR:n turvallisuusministeriön (en tiedä onko ihan oikea termi) kompleksissa. Stasi oli aikoinaan maailman suurin salainen poliisi ja vakoili ilmeisesti varsin tehokkaasti omia kansalaisiaan ja teki jos minkälaisia temppuja.

Museo olisi voinut olla todella mielenkiintoinen, mutta valitettavasti lähes kaikki materiaali ja info oli ainoastaan saksaksi. Kuvia pystyi katselemaan, mutta liian pintapuoliseksi kokemus nyt kielitaidottomana jäi. Parhaiten mieleenpainui erilaiset vakoiluvempeleet ja ruma sisustus (toimistotilat on säilytetty entisenlaisina). Stasi-museota voisi suositella henkilölle, joka haluaa todella syventyä DDR:n tapahtumiin, mutta periaatteessa Stasin toimista ja muista DDR:n aikaisista jutuista pääsee hyvin jyvälle jo esimerkiksi DDR-museossa.



Illalla herkuttelimme japanilaisessa Kyo-ravintolassa (Torstrasse 164). Tarjolla oli Erlebnis-Buffet, eli elämysbuffetti. Sushit oli varsin maukkaita ja suurin osa muustakin sapuskasta. Jotkut ruokalajit tosin olivat jo ehtineet jäähtyä ja maistuivat hieman sille, että olivat seisseet tiskissä jo useammankin tunnin. Viinin osasin sen sijaan valita erinomaisesti. Netissä varoiteltiin, että sushille on hankala löytää hyvää viiniä kumppaniksi sushissa käytetyn wasabin takia. Tilasin kuitenkin pohjoisitalialaista gewürtztraminer-rypäleestä tehtyä valkkaria ja se oli kyllä mainio valinta! Ainakin tämän kokeilun perusteella voisi siis suositella kyseisestä rypäleestä valmistettua viiniä sushin kanssa nautittavaksi.



Lopuksi kävimme vielä istumassa Sophieneckissä (Grosse Hamburger Strasse 37), jossa tarjoillaan mm. perinteistä saksalaista ruokaa. Tunnelmalliselta paikalta vaikutti, joskin palvelu hieman tuntui tökkivän.

0 kommenttia: